Podzim je u nás
narozeninový. Zjistila jsem, že poslední dobou už snad nikomu v rodině
nedávám žádné dárky, ale peču jim prostě dortíky. Většinou takové, které si
chci sama vyzkoušet, přičemž doufám, že se pokusy snědí ☻. Tentokrát měl
narozeniny můj nejmladší sourozenec a moje švagrová. Když jsem se jí ptala,
jaký dort by chtěla, říkala, že čokoládový, takže jsem se do něj pustila.
Poprvé jsem zkoušela čokotransfer. Potřebujete kvalitní čokoládu (nejlepší je
podle mě Lídl, která má 52% kakaa) a transferovou fólii, což je fólie, na které
je vzor vytvořený cukrovou hmotou, často různobarevný, který se pak na čokoládu
obtiskne. Našla jsem obchod, kde se dají
fólie koupit jednotlivě, takže jsem vybrala dvě na tmavou čokoládu. A povedlo se.
Zatím jsem to vyzkoušela jen na rovno, ale příště vyzkouším i nějaké prostorové
obrazce.
Korpus byl čokoládový (100g čokolády). Krém (400g čokolády) jsem
udělala podle receptu na šlehanou ganache, který se vyšlehává do vychladnutí a
pak se musí hlídat, jelikož během chvilky ztuhne. Ochutila jsem ho mátovou
esencí, což nebylo vůbec špatné. A přidala jsem čerstvé jahody. Druhý den jsem horní stranu pokryla marcipánem a celý dort polila čokoládovou polevou (200g
čokolády), která zůstává po vychladnutí stále měkká.
Dortík jsem dozdobila
plátky čokolády s obtisknutým vzorem a čerstvými jahodami. Přišlo mi to
ale trošinku chudé, takže jsem z bílého marcipánu vytvořila květ růže (pravda,
takové trochu podivné růže ☻) a lístky a dozdobila to. Musím říct, že to byl
nejčokoládovější dort, který jsem kdy dělala. Měla jsem z něj velkou
radost a hezky jsem se poplácala po rameni. Myslím, že většině chutnal, i když
na děti byl přeci jenom trochu moc hutný.
Můj nejmladší bratr na sladké vlastně
moc není. Plán byl původně takový, že mu upeču dort a ozdobím ho trávou (ne,
nemám na mysli tu, co roste na louce). No panic please, jen marcipánovou ☻.
Bohužel jsem ale neměla tolik času, takže jsem udělala duhový dort, aby si ho
užili i dětičky. S duhovými motýlky a s malým překvapením v podobě vnitřku plného lentilek.
Korpus byl kokosový s modrými pruhy,
rozkrojený nadvakrát. Prostředek prostředního patra jsem vyplnila lentilkami,
které se rozsypaly, když se dort rozkrojil. Krém byl šlehaná ganache z bílé
čokolády a dolní patro mělo i tenkou vrstvu svařených malin na odlehčení.
Celý
dort jsem potáhla fondánem v duhových barvách, a jelikož mi ho docela dost
zbylo, vykrájela jsem motýlky a nechala je proletět. Bohužel barvy nevyšly tak,
jak jsem si představovala, ale myslím, že byl chutově dobrý. Alespoň většině lidí prý kombinace
bílé čokolády a fondánu chutnala víc, než tmavá čokoláda na všechny způsoby.
teda ty jsou bajecny !!
OdpovědětVymazatDíky moc. Ta čokotransferová fólie je bezvadná.
OdpovědětVymazatMoc děkuju, že blog čteš a sem tam komentuješ. Vždycky mě to moc potěší :-))
tyhle vytvory nejde nekomentovat! :)
OdpovědětVymazat